Putovanja
Home Jakov Tara Zoran Putovanja Budimci Trenutno vreme... Servisi

 

Istanbul, oktobar 2009
Produženi vikend u oktobru, sa "Petrama", uz kišu gotovo sve vreme, avionom.  Slike i priča

Slovenija i Austrija, jul-avgust 2009
Oko 15 dana, sa malim izletima u Italiju i Slovačku. Svi zajedno, kolima. Slike i priča
 
Jordan, jun 2009
Konferencija u Jordanu, sa napornim akademskim programom, ali i sa dve divne eksurzije. Slike i priča
 
Atina, april 2009
Posle 20 godina opet u Atini i okolini, za uskrs i sa decom. Ponovo u paket aranžmanu, autobusom. Slike
 
Kipar, novembar 2008
Kipar, nekoliko dana, konferencija o 'e-learning'-u, Mira i ja... Bilo je prilično intenzivno, konferencija oko tri dana u 6 'track'-ova, na putu tamo i vamo spavanje po aerodromima, pa još dilema hoćemo li uspeti da vidimo bilo šta drugo osim 'conference site'-a... Slike i priča
 
Albanija, septembar 2008
Jedna nedelja vorkšopa u Albaniji, u ušuškanom hotelu južno od Drača, pa smo vodili i decu. Naša iskustva iz Albanije su ograničena, upravo zbog tog vorkšopa, malo slobodnog vremena i (strogo) organizovanih izleta... Slike i priča
 
Švajcarska, Lihtenštajn, Tirol, jul - avgust 2008
Zelena trava, plavo nebo (pa dobro sad...), beo sneg i led, tirkizna jezera... Od te silne lepote se ponekad čovek i umori pa mora da sidje u gradove. Hvala Zoltanu i Viktoru. Slike
Tarin (11 godina) putopis - prva 3 dana  
 
Beč, april - maj 2008
Beč je jedan od gradova kojima se uvek vraćamo. Toliko da nam mapa više nije ni potrebna. Hvala Mirinoj sestri od strica Sladji (pre svega) i Karliju, pa Jeleni i Milanu, te Gorici i Miti. Poslednji boravak je bio tokom (veoma) produženog vikenda za uskršnje i prvomajske praznike 2008. Slike 
 
Kopaonik, januar 2006 - decembar 2007
Deca i Mira su januara 2006 proskijali i od tada (za tri puta) prilično napredovali. Naročito deca. Ja (Zoran) sam bio i ostao funkcionalan. Iako je naša ljubav prema skijanju različita (moja je najmanja), svi volimo Kopaonik, jer je lep, ogroman i sa velikim izborom staza i prečica izmedju njih. Tako ponekad dosadno skijanje postaje zanimljivije. Slike 2007 - 2009 
 
Italija, jul-avgust 2007
Od 19. jula do 13. avgusta 2007 smo se muvali Italijom. Vozom, od gore ka dole, te malo levo i desno. Krenuli smo od Padove i završili u Palermu. U šest gradova smo napravili baze iz kojih smo pravili izlete u još 8 gradova i dva vulkana. I jeli smo italijansku hranu zbog čega su svi bili srećni: mi roditelji jer jedemo domaću hranu, a deca jer je to baš italijanska. Slike 
Jakovljev (12 godina) putopis - prvih 5 dana  
 
Tasos, 2008, 2007, 2006,...
Na Tasosu letujemo od 2001. godine, a od 2002. u istom mestu (Skala Sotiros), u istom apartmanu (Studios Chrisi). Tokom tog perioda Tasos se lagano menjao i postajao sve popularniji - plaže su postale uredjenije i dolazi sve više turista.
Meni (Zoran) se onaj stari Tasos više svidjao. Plaže,iako manje uredjene, su i tada bile divne. Aliki, iako tada bez struje, je i tada bio divan. Južni deo ostrva, bez struje i benzina, je uvek bio divan...
Slike su od 2007 do 2009. I naravno, sledeće godine ćemo opet na Tasos.
Novosti iz 2008:
Policija je svuda pristuna ove godine (za razliku od prošlih) - narocito proveravaju pojaseve i kacige. Kazna je 350 EUR i ne opraštaju.
Pcele su "pomerene" 500 m u unutrašnjost na žalbe turista. Tako da ih ove godine zapravo i nema, za razliku od prošlih godina.
Skala Sotiros ima besplatan (i brz) WiFi :-)  
Delfini prolaze pored plaže u Skali Sotiros, kraj juna 2006. godine. Priča: Prethodne godine smo dali puno novaca (60 funti) u Inverness-u (Škotska), da bismo se vozili brodom i možda ugledali delfine. Nismo ih tada videli. Godinu dana kasnije, delfini su mirno, sami od sebe, potpuno besplatno, proplivali pored naše plaže u Skali Sotiros. Video (snimak porodice Rodić iz Bačke Palanke).
 
Bilbao, april 2007
Univerzitet u Bilbao-u nam je bio partner na trogodišnjem projektu, pa je to bila prilika za nekoliko poseta. Kada smo jednom išli zajedno, poveli smo i decu. Tokom našeg radnog vremena oni su radili domaće zadatke ili čitali, a posle radnog vremena i vikendom, ostajalo je dosta vremena i za turizam.
Bilbao je inače glavni grad španske Baskije, a Baskija, Baskijci i pogotovo njihov jezik, morali bi biti tema jedne posebne (najbolje usmene) priče. Slike 
 
Suva planina i Niš, decembar 2006
Osokoljeni osvajanjem najvišeg vrha Vojvodine, u gotovo istoj postavi (bez Save i Magde) uputili smo se na Suvu planinu kod Niša. Na kraju nismo stigli da se popnemo na sam vrh (1810 m), ali nema veze. Valda je visinska razlika od 641m do 1810m bila previše za nas :-)  Slike.
 
Vršac, oktobar 2006
Izlet u Vršac sa Petrom, Andrejom i Brankom. Cilj izleta je bio da osvojimo najviši vrh Vojvodine - Gudurički vrh (641 m) :-). 
Mi možemo da hodamo po ravnom i po asfaltu, od tačke do tačke, uz malo pauza, vodjeni jasnom motivacijom, poprilično. 11 km po Londonu, 20 km po Rimu nije uopšte problem. Ali uzbrdo nam baš i ne ide, pa 641 metar može da bude problem. 
Dobro de, ne baš toliki problem...
[Acknowledgment: Logistics by Andreja i Branko]. Slike 
 
Kuršumlija i Djavolja varoš, avgust 2006
Mirini roditelji imaju kuću (tj. dve) u Donjoj Mikuljani kod Kuršumlije. Zbog toga smo često tamo - sigurno leti, a ponekad i tokom uskršnjih praznika. Iako ne preterani ljubitelj prirode, čak sam i ja (Zoran) tamo počeo da uživam, pogotovo otkad su ljudi izmislili laptop-ove. A i posete Delića sa uvek voljnim Draganom da potpali neku vatru (i na nju nešto da stavi da se kuva) su značajno pripomogle. Slike su uglavnom iz avgusta 2006, mada ima i nekoliko kasnijih.
 
Portugal i Španija, leto 2006
Lisabon sa okolinom, Sevilja, Kordoba, Granada, Barselona. Tara je obecala putopis... 
Velika Britanija i Irska, leto 2005
Jakovljev putopis, verzija 1 (10 godina) u kome nije opisan izlet u Brajton.

 

 

 
 
Italija (Italy), maj 1990
Mira i Zoran: 10-dnevno putovanje autobusom: Bolonja, Rim, Firenca, Venecija. Sa apsloventskom ekskurzijom, kao asistenti. I ovaj put je organizator bio (već pomenuti) Zlatko.
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike
DDR (GDR), februar - april 1990
Zoran: tromesečna stipendija u istočnom Berlinu (Zoran), dok je Mira istovremeno bila 3 meseca u Pragu. Bilo je to nekoliko meseci posle "pada zida" i nekoliko nedelja pre izbora na kojima će pobediti ideja za ujedinjenjem. Bilo je to i vreme velikih plata i Markovićevog jakog i konvertibilnog dinara. Kontakti ostvareni tada traju i danas, a u Berlin smo se od tada svi zajedno vraćali ukupno više od 30-ak puta, različitim povodima (i tamo verovatno - sabrano i ukupno - proveli oko 3 godine).  Pored rada (na magistarskoj tezi) ostajalo je dovoljno vremena za lunjanje po DDR-u i Čehoslovačkoj. Slajdovi su nažalost kupovni :-(. Slike 
 
Grčka (Greece), novembar 1989
Mira i Zoran: 10-dnevno putovanje autobusom: Atina, Mikena, Epidaurus, Solun, ...  Na povratku kući zatekli smo u Srbiji bojkot robe iz Slovenije (i svega slovenačkog). Kako je naš autobus bio slovenačkih registarskih tablica, niko nije hteo da nam proda gorivo. Neko se valda ipak kasnije sažalio.
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike
 
Pariz i dvorci Loare, jul 1989
Mira i Zoran: Pariz i dvorci Loare, 10 dana, autobusom. Usput kraći boravci u Veroni i Milanu. Vodič od koga smo naučili sve o gotici, i pomalo o principima 'turističkog vodjenja'.
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike
 
Beč (Vienna), jul 1989
Mira i Zoran: dve nedelje u Beču (jul 1989), vozom. Spavali kod Sladje (Mirine sestre od strica) i Karlija (supruga joj). Kupili novi foto-aparat, pa će slike možda biti lepše.
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike
 
SSSR (USSR), maj 1989
Mira i Zoran: dvonedeljno putovanje u SSSR: Kijev, Moskva i Lenjingrad. Vozom i avionom. Išli smo sa apsolvetskom ekskurzijom, kao asistenti, ali ne i organizatori. Organizator je bio Zlatko, naš student. Sa Zlatkom smo posle izgubili kontakt u ratovima.
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike
 
Prag (Prague), avgust 1988
Mira i Zoran: Prag, avgust 1988, oko dve nedelje, vozom, sa Mirom i Acom Nikolić. Izleti u Karlštejn, Marienske Lazne i Karlove Vari. Sve nam je tada bilo jeftino, a čak smo i umesto vozne karte nosili neko piće da damo kondukteru. Uspelo nam je samo delimično - pored pića, morali smo ipak da još malo doplatimo.
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike
 
London, jul 1988
Mira i Zoran: London, jul 1988, dve nedelje, autobusom. Izleti u Oksford i Kembridž. Autobusom preko Hrvatske, Slovenije, Italije i Francuske, sa spavanjem u Parizu. Potom preko Lamanša do Londona. Tokom vožnje ka tamo, vodič nas je sretno obavestio da je vojvodjansko rukovodstvo reklo odlučno 'ne' Miloševiću i da je sada s njim (najzad!) gotovo. Niko nije delio njegov i naš entuzijazam u vezi te tvrdnje. Sad znamo da je potrajalo još oko 12-ak godina.
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike
 
Budimpešta (Budapest), novembar 1987
Mira i Zoran, sa Putnikovima (Iren i Zoran) u Budimpešti, nedelju dana. Njihovim kolima, dosta rutinski. Osim u povratku, kada smo morali da iznajmimo taksi da nas izvede iz grada (zbog jednog pogrešnog skretanja smo se izgubili).
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike
 
Severna i zapadna Evropa, avgust 1986
Mira i Zoran, mesec dana vozovima, inter-railom. Nemačka, Danska, Norveška, Holandija, Belgija, V. Britanija, Irska. Spavali smo uglavnom po vozovima i na stanicama - ukupno smo u krevetu spavali oko 10 dana. Doneli smo kući oko 15 stručnih knjiga. [U to vreme se u knjižarama mogla kupiti ozbiljna literatura a ne samo šarena korisnička uputstva, kao što je danas].
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike
 

Švajcarska, Lihtenštajn, Tirol, jul - avgust 2008

Zelena trava, plavo nebo (pa dobro sad...), beo sneg i led, tirkizna jezera... Od te silne lepote se ponekad čovek i umori pa mora da sidje u gradove. Hvala Zoltanu i Viktoru. Slike

Tarin (11 godina) putopis - prva 3 dana  

 

Beč, april - maj 2008
Beč je jedan od gradova kojima se uvek vraćamo. Toliko da nam mapa više nije ni potrebna. Hvala Mirinoj sestri od strica Sladji (pre svega) i Karliju, pa Jeleni i Milanu, te Gorici i Miti. Poslednji boravak je bio tokom (veoma) produženog vikenda za uskršnje i prvomajske praznike 2008. Slike 

 

Kopaonik, januar 2006 - decembar 2007
Deca i Mira su januara 2006 proskijali i od tada (za tri puta) prilično napredovali. Naročito deca. Ja (Zoran) sam bio i ostao funkcionalan. Iako je naša ljubav prema skijanju različita (moja je najmanja), svi volimo Kopaonik, jer je lep, ogroman i sa velikim izborom staza i prečica izmedju njih. Tako ponekad dosadno skijanje postaje zanimljivije. Slike 2007 - 2009 

 

Italija, jul-avgust 2007

Od 19. jula do 13. avgusta 2007 smo se muvali Italijom. Vozom, od gore ka dole, te malo levo i desno. Krenuli smo od Padove i završili u Palermu. U šest gradova smo napravili baze iz kojih smo pravili izlete u još 8 gradova i dva vulkana. I jeli smo italijansku hranu zbog čega su svi bili srećni: mi roditelji jer jedemo domaću hranu, a deca jer je to baš italijanska. Slike 

Jakovljev (12 godina) putopis - prvih 5 dana  

 

Tasos, 2008, 2007, 2006,...

Na Tasosu letujemo od 2001. godine, a od 2002. u istom mestu (Skala Sotiros), u istom apartmanu (Studios Chrisi). Tokom tog perioda Tasos se lagano menjao i postajao sve popularniji - plaže su postale uredjenije i dolazi sve više turista.
Meni (Zoran) se onaj stari Tasos više svidjao. Plaže,iako manje uredjene, su i tada bile divne. Aliki, iako tada bez struje, je i tada bio divan. Južni deo ostrva, bez struje i benzina, je uvek bio divan...
Slike su od 2007 do 2009. I naravno, sledeće godine ćemo opet na Tasos.

Novosti iz 2008:

Policija je svuda pristuna ove godine (za razliku od prošlih) - narocito proveravaju pojaseve i kacige. Kazna je 350 EUR i ne opraštaju.

Pcele su "pomerene" 500 m u unutrašnjost na žalbe turista. Tako da ih ove godine zapravo i nema, za razliku od prošlih godina.

Skala Sotiros ima besplatan (i brz) WiFi :-)  

Delfini prolaze pored plaže u Skali Sotiros, kraj juna 2006. godine. Priča: Prethodne godine smo dali puno novaca (60 funti) u Inverness-u (Škotska), da bismo se vozili brodom i možda ugledali delfine. Nismo ih tada videli. Godinu dana kasnije, delfini su mirno, sami od sebe, potpuno besplatno, proplivali pored naše plaže u Skali Sotiros. Video (snimak porodice Rodić iz Bačke Palanke).

 

Bilbao, april 2007

Univerzitet u Bilbao-u nam je bio partner na trogodišnjem projektu, pa je to bila prilika za nekoliko poseta. Kada smo jednom išli zajedno, poveli smo i decu. Tokom našeg radnog vremena oni su radili domaće zadatke ili čitali, a posle radnog vremena i vikendom, ostajalo je dosta vremena i za turizam.
Bilbao je inače glavni grad španske Baskije, a Baskija, Baskijci i pogotovo njihov jezik, morali bi biti tema jedne posebne (najbolje usmene) priče. Slike 

 

Suva planina i Niš, decembar 2006
Osokoljeni osvajanjem najvišeg vrha Vojvodine, u gotovo istoj postavi (bez Save i Magde) uputili smo se na Suvu planinu kod Niša. Na kraju nismo stigli da se popnemo na sam vrh (1810 m), ali nema veze. Valda je visinska razlika od 641m do 1810m bila previše za nas :-)  Slike.

 

Vršac, oktobar 2006

Izlet u Vršac sa Petrom, Andrejom i Brankom. Cilj izleta je bio da osvojimo najviši vrh Vojvodine - Gudurički vrh (641 m) :-). 
Mi možemo da hodamo po ravnom i po asfaltu, od tačke do tačke, uz malo pauza, vodjeni jasnom motivacijom, poprilično. 11 km po Londonu, 20 km po Rimu nije uopšte problem. Ali uzbrdo nam baš i ne ide, pa 641 metar može da bude problem. 
Dobro de, ne baš toliki problem...
[Acknowledgment: Logistics by Andreja i Branko]. Slike 

 

Kuršumlija i Djavolja varoš, avgust 2006
Mirini roditelji imaju kuću (tj. dve) u Donjoj Mikuljani kod Kuršumlije. Zbog toga smo često tamo - sigurno leti, a ponekad i tokom uskršnjih praznika. Iako ne preterani ljubitelj prirode, čak sam i ja (Zoran) tamo počeo da uživam, pogotovo otkad su ljudi izmislili laptop-ove. A i posete Delića sa uvek voljnim Draganom da potpali neku vatru (i na nju nešto da stavi da se kuva) su značajno pripomogle. Slike su uglavnom iz avgusta 2006, mada ima i nekoliko kasnijih.

 

Portugal i Španija, leto 2006
Lisabon sa okolinom, Sevilja, Kordoba, Granada, Barselona. Tara je obecala putopis... 

 

Velika Britanija i Irska, leto 2005
Jakovljev putopis, verzija 1 (10 godina) u kome nije opisan izlet u Brajton.

 

Italija (Italy), maj 1990
Mira i Zoran: 10-dnevno putovanje autobusom: Bolonja, Rim, Firenca, Venecija. Sa apsloventskom ekskurzijom, kao asistenti. I ovaj put je organizator bio (već pomenuti) Zlatko.
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike

 

DDR (GDR), februar - april 1990

Zoran: tromesečna stipendija u istočnom Berlinu (Zoran), dok je Mira istovremeno bila 3 meseca u Pragu. Bilo je to nekoliko meseci posle "pada zida" i nekoliko nedelja pre izbora na kojima će pobediti ideja za ujedinjenjem. Bilo je to i vreme velikih plata i Markovićevog jakog i konvertibilnog dinara. Kontakti ostvareni tada traju i danas, a u Berlin smo se od tada svi zajedno vraćali ukupno više od 30-ak puta, različitim povodima (i tamo verovatno - sabrano i ukupno - proveli oko 3 godine).  Pored rada (na magistarskoj tezi) ostajalo je dovoljno vremena za lunjanje po DDR-u i Čehoslovačkoj. Slajdovi su nažalost kupovni :-(. Slike 

 

Grčka (Greece), novembar 1989

Mira i Zoran: 10-dnevno putovanje autobusom: Atina, Mikena, Epidaurus, Solun, ...  Na povratku kući zatekli smo u Srbiji bojkot robe iz Slovenije (i svega slovenačkog). Kako je naš autobus bio slovenačkih registarskih tablica, niko nije hteo da nam proda gorivo. Neko se valda ipak kasnije sažalio.
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike

 

Pariz i dvorci Loare, jul 1989

Mira i Zoran: Pariz i dvorci Loare, 10 dana, autobusom. Usput kraći boravci u Veroni i Milanu. Vodič od koga smo naučili sve o gotici, i pomalo o principima 'turističkog vodjenja'.
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike

 

Beč (Vienna), jul 1989

Mira i Zoran: dve nedelje u Beču (jul 1989), vozom. Spavali kod Sladje (Mirine sestre od strica) i Karlija (supruga joj). Kupili novi foto-aparat, pa će slike možda biti lepše.
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike

 

SSSR (USSR), maj 1989

Mira i Zoran: dvonedeljno putovanje u SSSR: Kijev, Moskva i Lenjingrad. Vozom i avionom. Išli smo sa apsolvetskom ekskurzijom, kao asistenti, ali ne i organizatori. Organizator je bio Zlatko, naš student. Sa Zlatkom smo posle izgubili kontakt u ratovima.
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike

 

London, jul 1988

Mira i Zoran: London, jul 1988, dve nedelje, autobusom. Izleti u Oksford i Kembridž. Autobusom preko Hrvatske, Slovenije, Italije i Francuske, sa spavanjem u Parizu. Potom preko Lamanša do Londona. Tokom vožnje ka tamo, vodič nas je sretno obavestio da je vojvodjansko rukovodstvo reklo odlučno 'ne' Miloševiću i da je sada s njim (najzad!) gotovo. Niko nije delio njegov i naš entuzijazam u vezi te tvrdnje. Sad znamo da je potrajalo još oko 12-ak godina.
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike

 

Budimpešta (Budapest), novembar 1987

Mira i Zoran, sa Putnikovima (Iren i Zoran) u Budimpešti, nedelju dana. Njihovim kolima, dosta rutinski. Osim u povratku, kada smo morali da iznajmimo taksi da nas izvede iz grada (zbog jednog pogrešnog skretanja smo se izgubili).
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike

 

Severna i zapadna Evropa, avgust 1986

Mira i Zoran, mesec dana vozovima, inter-railom. Nemačka, Danska, Norveška, Holandija, Belgija, V. Britanija, Irska. Spavali smo uglavnom po vozovima i na stanicama - ukupno smo u krevetu spavali oko 10 dana. Doneli smo kući oko 15 stručnih knjiga. [U to vreme se u knjižarama mogla kupiti ozbiljna literatura a ne samo šarena korisnička uputstva, kao što je danas].
Napomena: fotografije su skenirane sa slajdova. Slike