User Tools

Site Tools


aleksandar-popovic:press-clippings:dnevnik

NA DEPARTMANU ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU PMF-a U NOVOM SADU OTVORENA LABORATORIJA „ALEKSANDAR SAŠA POPOVIĆ”

Večni spomen i dar za budućnost

U znak sećanja na jednog od svojih najboljih studenata i talentovanog mladog asistenta, koji je kao rezervista VJ poginuo u NATO bombardovanju, a zahvaljujući donaciji Sašine majke Ljiljane Popović od 10.000 maraka, otvorena obrazovna laboratorija koja nosi njegovo ime

Jedna od obrazovnih laboratorija na Departmanu za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu od 30. decembra 2002. godine nosi ime “Aleksandar Saša Popović” u znak sećanja na ovog mladog i izuzetno talentovanog asistenta na informatici koji je kao rezervista Vojske Jugoslavije poginuo kod Nadalja početkom juna 1999, pred kraj NATO bombardovanja.

Aleksandar Saša Popović bio je jedan od najboljih studenata i diplomaca PMF-a i Univerziteta, za šta je i nagrađivan za izuzetan uspeh tokom studiranja kao i nagradom “Mileva Marić-Ajnštajn”. Odmah po diplomiranju 1997. godine zaposlio se kao asistent na informatici i počeo magistarske studije. Do 1999. napisao je dva studentska istraživačka rada, bio je autor ili koautor pet naučnih radova, napisao je dva udžbenika iz informatike za studente geografije i jednu zbirku radova za studente informatike. Bio je omiljen među kolegama, saradnicima i studentima jer su ga krasile najlepše ljudske osobine plemenitost, dobrota, požrtvovanost na poslu i u istraživačkom radu.

U spomen na ovog krasnog mladog čoveka, čiji je život tako tragično prekinut na samom početku najsnažnijeg stvaralačkog uzleta, Departman za matematiku i informatiku, a pre svih njegov direktor prof. dr Dragoslav Herceg kao i prof. dr Mirjana Ivanović i prof. dr Zoran Budimac, imao je puno razumevanja za želju Sašine majke Ljiljane Popović da ovekoveči sećanje na svog sina kroz nekoliko humanih akcija koje će trajno biti od pomoći studentima i mladim naučnicima s ovog departmana. Tako je još krajem 1999. godine Ljiljana Popović osnovala dva fonda iz kojih se na kraju svake godine novčano nagrađuje najbolji diplomirani informatičar za izuzetan uspeh tokom studiranja i izradu diplomskog rada, kao i mladi naučnici za izvanredan naučnoistraživački rad iz računarskih nauka. Takođe, Ljiljana Popović poklonila je Departmanu za matematiku i informatiku 10.000 maraka, a tim novcem kupljena je oprema za laboratoriju u kojoj rade studenti, a Savet PMF-a doneo je odluku da ova laboratorija dobije ime Aleksandra Saše Popovića. U prisustvu rukovodstva Fakulteta, profesora, asistenata i studenata u ponedeljak je ispred ove laboratorije svečano otkriveno i spomen- obeležje posvećeno Saši Popoviću, čiji je autor profesor Akademije umetnosti Boško Ševo.

Podsetivši da grad Novi Sad “nije našao za shodno da na bilo koji način trajno obeleži uspomenu na pet mladih ljudi koji su poginuli braneći ovaj grad”, Ljiljana Popović se posebno zahvalila Prirodno-matematičkom fakultetu i Univerzitetu i naglasila da je pažnja “od srca” na kakvu je ovde naišla najplemenitije što je doživela od kako nema njenog jedinca. U ponedeljak je predstavljen i sajt posvećen životu i delu Aleksandra Saše Popovića, koji sadrži kurikulum, predstavlja nagrade (i dobitnike) i laboratoriju koje nose njegovo ime, fotose i novinske članke njemu posvećene. Ovaj sajt naći će se na novom sajtu Departmana za matematiku i informatiku koji se još uobličava.

aleksandar-popovic/press-clippings/dnevnik.txt · Last modified: 2021/09/14 15:20 (external edit)